Med kärlek över vinner jag

Här skriver jag ner tankar/känslor från mig. Har många intressen som foto,konst, trädgården, resa, livet, känslor, hjärnan mm

Masurbjörk/björk

Skola Permalink0

 

                                                    Masurbjörk/björk









Jag fick i uppdraget att skriva om masurbjörk och björk..
Frågan är om inte björk är väldigt skandinaviskt eller vad tycker ni?
De jag tänker på först när jag hör ordet björk är ju bastu..
För vi i finland använder björkris för att vad ska man säga slå oss med på ryggen för att få blodet att gå runt i kroppen..
Väldigt härligt, Om ni inte har testat det så testa..


Men åter till vad är det jag skriver om..
Masurbjörk är en av björkfamiljen. Som odlas framgånskrikt och lönsamt i finland..
I vårt avlånga land sverige så finns masurbjörk i en stor del av den södra halvan..

Masurbjörken

Masurbjörkens virke används till produktion av fanér inom möbelindustrin eller som slöjdmaterial i tex knivskaft.

Priserna för rundvirke kan vara så höga som 25 kr / kg eller ännu högre för de bästa fanérkvalitéerna, motsvarande 25 000 kr / m3. För klent och kvistigt virke kan priserna vara 5 - 10 kr / kg.

Att hitta perfekta virkesstycken är svårt då de ofta är behäftade med olika fel. Stammarna är ofta krokiga och kvistiga med grova grenar och dessutom är rödkärna och röta vanligt.

Den viktigaste kvalitetsfaktorn är ändå ett väl utvecklat masurmönster. Mönstret kan ofta hittas i alla delar av trädet men de delar som har växt fortast och är grövst är oftast de bästa.

Fanér tillverkas främst i Tyskland medan slöjdalster främst tillverkas i Sverige, Norge och Finland.

Det är Finland som har bedrivit mest forskning, handel och odling av masurbjörk de senaste 50 åren. Det är också i Finland man har en fungerande virkesmarknad och ett ordentligt kontaktnät. En del virke kommer från Ryssland, och är då nästan uteslutande avverkat illegalt.



Björk

Björkens karaktär är den vita barken. Den kallas näver och är mycket användbar i slöjdsammanhang. Annars också. Jag själv tycker att björk är rent och fint..

Virket
Björken är ett utmärkt slöjdträd. Man kan använda i stort sett hela trädet. Virket som är ljust gulvitt är medeltungt, hårt, starkt, segt och elastiskt. Det är lukt och smakfritt.



Virket är inte särskilt beständigt mot fukt och lämpar sig inte för utomhusbruk utan specialbehandling. Utöver de klenare dimensionernas eftertraktade massaved för pappersmassa används virket idag till möbler, snickerier, , svarvade produkter och golv.


Av björken görs möbler, inredningar, husgeråd, redskap mm. Slevar, skedar och handtag görs av krokvuxna träd. Vispar, kvastar och dörrmattor görs av kvistar och ris. Unga raka skott kan vridas till starka vidjor som kan användas till rep. Rötterna används till korgarbeten och till att sy ihop svep/spånaskar och näverkärl. Björkens näver är vattentätt och mycket rötbeständigt. Den kan flätas eller sys ihop till förvaringskärl av olika slag och kan användas till isolering under gräs- och torvtak.

Masurbjörken, som är en variant av vårtbjörken, växer långsamt och ger ett mycket hårt och vresigt virke. Det är bra till verktygsskaft, klubbor och andra detaljer som kräver ett hårt och svår kluvet trä.

I industrin används björken vid framställning av pappersmassa.



Av löven kan man färga garn och textilier. Växtfärgning

Björklöv kan användas till färgning av ull garn, färgerna man erhåller är gulgröna färgtoner, betingat av det betmedel som garnet behandlats med.
Färgning med försommarlöv ger högre ljus härdighet än sådan med eftersommarlöv.

Björkbark kan också användas till färgning av ull garn. Färsk eller torkad bark från arterna i björksläktet ger en rödbrun färg på obetat garn och en gulbrun på alunbetat material. Är garnet krombetat erhålls en grönbrun färg

De går också utmärkt att blanda i sallader. Har inte själv testat det men kanske man borde göra det .

  1. I folktron har björken setts som ett skyddsmedel mot onda makter. Bladen användes till att göra te för att bota gikt, reumatism och njursjukdomar. Den söta saven ansågs stärkande att dricka men kunde också användas till att brygga vin.



 




Att masurbjörk har flammig struktur och är populärt till att använda till faner..
Björk behöver mycke ljus för att kunna överleva..Björken är ett så kallat pionjärträd, vilket innebär att björken gärna lägger beslag på nya marker efter avverkning eller skogsbränder.


Den högsta björken har uppmätts till 33,5 meter i Arvika kommun. Trädet blir i södra delen av landet sällan över 100 år. I övre Norrland mot fjällen kan den dock bli över 200 år. I skogbruket avverkas björken vid 60-80 års ålder. Blomningen sker i mitten av maj.



Björken utgör ett viktigt inslag i naturens mångfald och sparas i betydligt större utsträckning i dagens skogsbruk, vilket också lett till att efterfrågan på virket och veden inte kan tillgodoses som tidigare.

Tvättmedel

Björklöv kan användas som ett enkelt tvättmedel. De smutsiga plaggen läggs i en plastpåse tillsammans med färska björklöv och varmt vatten och snurras runt i luften ett par varv. Påsen hänges sedan på ryggsäcken medan man går så att den bearbetas mekaniskt. Kläderna blir inte lika rena som när de tvättas i en vanlig tvättmaskin men ändå betydligt renare än innan. Detta beror på att björklöven innehåller en sorts tvålämne, som även gör att det tvättade plagget luktar gott. Även askan från björkved, förr kallad pottaska, kan användas för att tvätta möbler och skura golv. Den ger nämligen lut om den blandas med vatten.



Föda

Björk kan tappas på sav om våren, innan bladen slår ut. På ett par timmar kan man från en medelstor björk få ut 2–3 liter. Björksaven är drickbar och kan användas vid matlagning. Den kan också kokas för att få en tjock, söt sirap liknande lönnsirap . Eftersom björksav innehåller 2–3 procent enkla sockerarter kan den jäsas till en svagt alkoholhaltig dryck.

Av nyutslagna blad kan ett c-vitaminrikt te kokas. Den gröna innebarken kan användas till avkok hela året om, men dess näringsvärde är lågt. Under vinterhalvåret (oktober till maj) kan knopparna ätas, råa eller kokta. Björk betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation..

Ur björk utvinner man xylan som kan förädlas till björksocker,, xylitol.

Xylitol (även kallat björksocker) är en sockeralkohol som finns i fiber hos många frukter och grönsaker.

Xylitol är ett vitt, nästan luktfritt kristallinskt pulver som är lättlösligt i vatten. Det smakar sött men innehåller bara 60% så mycket energi som socker (glukos). Dessutom är det ofarligt för diabetiker eftersom det inte påverkar kroppens nivå av insulin.

Xylitol används ofta som sötningsmedel i tuggummin och tabletter, eftersom studier har visat att ämnet motverkar karies. Den främsta mekanismen för denna effekt anses vara ökad Salivutsöndring. Studier har också visat att Xylitol hämmar tillväxten av vissa bakterier, vilket därmed förhindrar uppkomsten av öroninflammationer hos barn. Xylitol har E-nummer 967.

Björken är det vanligaste lövträdet i vårt land.
Olyckligtvis är det just björken som är orsak till mycket besvär för allergiker.
Men vi som fortfarande kan njuta av detta praktfulla träd,
så finns det en hel del, både nytta och nöje, att utvinna från björken.
Förutom att använda björk i möbelsnickerier,
till hantverk eller som ved i den öppna spisen, så kan man använda både löv och bark i annat. Saven i björk
är rik på,
främst kalium, kalcium, och magnesium, samt sockerarter,
såsom fruktos och glukos.
Äppelsyra är den viktigaste syran i björksav varifrån den får sin syrliga smak. Björksaven är drickbar som den är men kan även kokas till björksaft eller -sirap.
På senare år har man till och med börjat tillverka mousserande vin på saven i Canada.

Det går även att göra björksaft på de unga löven. Recept på björk.

Sedan 2006 tillverkas det björksavsvin i Jämtland.
Till färgning av ull garn använder man antingen de gröna löven eller den rödbruna barken. Färgerna man erhåller är i gulgröna eller rödbruna färgtoner.
Ur björk utvinner man xylan som kan förädlas till björksocker, xylitol.
Björksaven har haft en stor betydelse i de folkliga medicinerna mot olika åkommor, såsom olika lungsjukdomar, förkylningar, kolik och njursten, för att ta några exempel. Linné ansåg att saven var en bra hostmedicin och ett utmärkt laxermedel. Nyare forskningsrön från Lunds universitet har påvisat att savens naturliga beståndsdelar motverkar cancer.

Björklövssaft

Detta behöver du:
3 l späda björklöv
3 citroner
50 g citronsyra
2 liter vatten
1 1/2 kg socker

Plocka unga björklöv tidigt på våren.
Rensa och skölj löven.
Lägg björklöv och socker i en skål tillsammans med skivade citroner och citronsyra.
Koka upp vattnet och häll det hett över blandningen. Rör om tills sockret löst sig. Låt det kallna, rör om då och då. Häll allt genom silduk och krama ur. Häll i rena flaskor..
Något att kanske testa?



Hanna H VHV 12





 

Till top