arg på vårdcentralen
morr.. är inte alls glad.
Kram
Järnrika listan:
* Kött från vilt, nöt, lamm, gris.
* Blodpudding, paltbröd och lever.
* Fisk och skaldjur (ex räkor, musslor).
* Leverpastej.
* Äggula.
* Vetekli, vetegroddar.
* Torrjäst.
* Bönor, kikärtor, ärtor och linser
* Broccoli, brysselkål och fänkål.
* Gröna bladgrönsaker som spenat och nässlor.
* Järnberikade produkter som t ex flingor, juice, müslibars och messmör.
* Chiafrön.
* Pumpa- och squashfrön.
* Sesamfrön.
* Mörk choklad.
* Torkade aprikoser.
Du kan också hjälpa kroppen att ta upp järn, eftersom järnupptaget stimuleras av vitamin C. Det gör du genom att äta C-vitaminrika grönsaker till maten eller dricka C-vitaminrika drycker till måltiden. Även kött och fisk gör det lättare att ta upp det järn som finns i grönsaker och frön. En sallad på spenat, bönor, gul paprika och pumpafrön är alltså bra att äta till köttet eller fisken. Ett smart knep att få i sig mer järn är också att tillaga maten i en gjutjärnsgryta liksom att välja en C-vitaminrik dryck (exempelvis juice) till den järnrika maträtten.
Kaffe, te, vissa örtteer och vin påverkar järnupptaget negativt, så det är bättre att dricka det mellan måltiderna. Även höga intag av kalcium, fytinsyra (som finns i fullkorn) och kostfiber har betydelse.
http://www.vardagspuls.se/kropp--halsa/sa-vet-du-att-du-har-jarnbrist/